€ 129.630 Prijzengeld te verdelen

Robbe Dasseville kwalificeert zich voor de Advanced Tour 2023 en WK Gibraltar Darts

Het weekend van 8 en 9 mei was het weer zover, het laatste weekend met 4 leuke tornooi events in het engelse Coventry; Tour 9-10-11-12. Dit met 3 Belgen die aanwezig waren.

Joppe Van Roosbroeck - Seppe Dasseville en Robbe Dasseville, deze laatste kon zich nog kwalificeren om tot de laatste 4 te eindige in de ranking, mits hij ongeveer dezelfde prestatie of beter kon brengen, dan zijn vorige deelname paar weken eerder in Tour 5-6-7-8.

Tour 9 Dag 1

Eerste wedstrijd komt Robbe uit tegen Harper Jayden (ENG), deze wordt gewonnen met 3-1 in 22-21-20 pijlen met een gemiddelde van 66,90, mooie opwarmer tegen iemand uit het midden va de ranking.

Top 64 komt Robbe uit tegen Barrows Jack (ENG) een te duchten tegenstander die in top 15 staat, uitslag 3-1 in 19-17-19 pijlen met een 100 finish in leg 3 en 79,03 gemiddelde in de match.

Top 32 speelt Robbe tegen Downey Leo (IER), ook deze wedstrijd wordt gewonnen met 3-1, met een 68,83 gemiddelde.

Top 16 gaf Robbe partij aan French Terry (IER), deze wedstrijd werd ook gewonnen met 3-0, met een mooi gemiddelde van 77,74 in 20-21-17 pijlen en een 120 finish in leg 2

Top 8, kwart finale, de clash reeds, Robbe vs Evan Willoughby (ENG) de nr1 in de ranking, vorige editie al eens tegen uit gekomen, deze keer neemt Robbe zijn scalp met een mooie 3-2 winst, 84,58 gemiddeld in 16-14-18 pijlen, knappe prestatie, waar je op ander level ook reeds kan scoren.

Top 4, halve finale, ook een topwedstrijd Robbe vs Holmes Matthew (ENG) plaats 6 in de ranking, wordt gewonnen met 4-1 en hierin komt er wat meer spanning hebben we de indruk, 66,35 gemiddelde in 17-25-28-17 pijlen,  laagste gemiddelde van zijn matchen tot nu toe, maar zoals het spreekwoord zegt, winst is winst, de finale is binnen, topprestatie.

Top 2, Finale, Robbe vs James-Powell Joshua (WAL), speler op posite 25 in de ranking, maar de positie telt niet in een finale, 1 opdracht en 1 doel, finale winnen en jawel, hij haalt het met een grote 5-1 overwinning. Eerste finalewinst voor Robbe is een feit en dat voor een speler die pas sinds maart 2021 aan het spelletje begonnen was, samen met zijn broer Seppe Dasseville, tweeling trouwens, dit maakt het nog specialer, 2 broers met een hoog niveau in hun hand, bij Robbe komt het er reeds uit, bij Seppe zit het nog wat verstopt, maar ikzelf heb hem reeds dingen zien doen, die ik weinigen heb zien doen, waaronder een 12 darter bij Darts Store Putte.

Tour 9 dus super begonnen voor Robbe, met een winst starten, wat kan je meer verwachten.

Enkele vraagjes aan Robbe Dasseville

Wat waren je eerste gedachten toen je Evan klopte in de kwartfinale, toch als de sterkste speler beschouwd in het ganse ranking tornooi.

Robbe "Toen ik voor de eerste keer een leg voor stond tegen hem dacht ik wel even van “dit is het moment dat ik de champion eruit kan spelen” en toen ik dat deed was ik natuurlijk heel blij met mijn winst"

Wat ging er door je heen bij winst in de halve finale?

Robbe 'Toen ik in de halve finale won wist ik dat ik echt wel veel kans zou maken om de finale eens te kunnen winnen"

en wat ging er dan door je heen op het moment dat je de eerste matchpijl kreeg in de finale?

Robbe "Toen dacht ik even aan hoe dichtbij ik was bij de winst"

Wat me wel opviel was hoe kalm je bleef op het moment dat je die pijl erin gooide, je draaide je om en je ging naar je tegenstander, weinig euforie op het eerste zicht, hoe komt het dat je zo rustig omging met die eerste winst?

Robbe "Ik ben een rustige persoon dus ik denk dat dat gewoon mijn manier van vieren is"

inderdaad, dat was ons ook al opgevallen dat je een rustige kalme jongeman bent laatste vraagje van Tour 9, wat waren de eerste reacties van je teamgenoten Seppe en Joppe toen je hen terug zag na de eerste finale?

Robbe "Ze waren denk ik ook wel blij voor mij en de andere ook dat er eens iemand anders is gewonnen dan evan willoughby"

Interview met Robbe na de gewonnen finale, zijn allereerste tornooi winst op dit niveau. (winnen heeft hij ondertussen al genoeg gedaan, hij weet hoe het smaakt :-)

Interview Robbe na winst in Tour 9


Tour 10 - Dag 1

Deze zou van iets kortere duur zijn dan Tour 9, maar toch behaalde hij weer een kwartfinale die hij met 3-1 verloor van Ayres Shoey die op dat moment wel top 5 stond in het algemene klassement.

Top 64, won Robbe tegen Walsh Ryan met 3-0 (76,42 gem)

Top 32, won Robbe tegen Segui Jason met 3-0 (80,52 gem)

Top 16, won Robbe tegen Dooley Luke met 3-1, (66,80 gem) speler uit de top 20

Robbe sloot zo die dag af met 15531 punten en hij kwam zo op een vijfde plaats in het algemene klassement terecht, met nog 2 tornooien voor de boeg de volgende was, was het zelfs nog mogelijk om bij de eerste 4 te eindigen wat recht geeft op de Advanced Tour Kaart en kwalificatie voor het Jeugd Wereldkampioenschap in Gibraltar.

Vraagje aan Robbe Dasseville op het einde van de dag 1

Tour 10 verlies je in kwartfinale tegen Ayres Shoey, top 5 speler op dat moment. Op het einde van de dag sta je op plaats 5, had je toen het gevoel al dat je in top 4 zou eindigen of was er toch nog wat spanning voor Tour 11 en 12?

Robbe "Ik wist dat ik niet meer al te veel punten achter stond dus ik had er wel vertrouwen in voor Tour 11 en 12"


Tour 11 - Dag 2

Zou het mogelijk zijn voor Robbe Dasseville om het verhaal van gisteren te evenaren of was het beste eraf en zou hij de druk aankunnen om nog voor die 4de plaats te kunnen gaan, waarbij de nodige prestaties geleverd moesten worden. Toch wedstrijden met inzet en veel druk lijkt me.

Top 64 vs Peers Thomas (ENG) 3-0 winst (73,92 gem)

Top 32 vs Jones Joshua (ENG) 3-2 winst (78,92 gem)

Top 16 vs Wiltsher Ronnie (ENG) 3-0 winst (71,57 gem)

Top 8 vs Ivos Nathan (IER) 3-1 winst (77,13 gem)

Halve Finale vs Barrows Jack (ENG) 4-3 winst (72,92 gem)

Final, de clash der titanen vs Willoughby Evan (ENG) tweede keer op rij dat hij Evan weet te verslaan en dit keer in de finale met 5-3 en een gemiddelde van 82,31

Tour 11 afgesloten als eindwinnaar, dat zijn er 2 op 3 en 10521 punten extra erbij, wat hem reeds op 3de plaats brengt in het klassement, met nog 1 tour te gaan.

Vraagje aan Robbe Dasseville

Wat zeg jij meestal na de wedstrijd wanneer je wint van je tegenstander?

Robbe "Ik zeg altijd gewoon dat het een goeie match was"

Wat ging er door je heen toen je wist dat je al zeker was van kwalificatie voor de advanced tour en de wereldbeker in Gibraltar. Kan je geloven dat je hier reeds staat na een goed jaar dartsen?

Robbe "Ik wist dat ik wel een behoorlijke pijl kon gooien, maar omdat ik nooit echt een referentie had bij de jeugd wist ik niet echt hoe hoog mijn niveau was, maar na een jaar darten dit al bereikt te hebben heb ik er volle vertrouwen in om nog verder te geraken"

Interview met Robbe na winst in Tour 11


Tour 12 - Dag 2

Laatste Toernooi, de druk was er volgens mij af, de zekerheid om bij de laatste 4 te eindigen is al in orde, met 7500 punten voorsprong op de nummer 5 kan het niet meer mis gaan en het ging ook niet meer mis, Robbe sluit het tornooi zeer mooi, in stijl.

Top 64 vs Slattery Jack (IER) 3-1 winst (61,86 gem)

Top 32 vs Weeks Shane (ENG) 3-2 winst (73,48 gem)

Top 16 vs Keane Thomas (IER) 3-2 winst (61,61 gem)

Top 8 vs Stokoe Lauren (ENG) 3-2 winst (51,74 gem)

Halve Finale vs Donagher Josh (IER) 4-3 winst (66,31 gem)

Finale vs Willoughby Evan (ENG) 2-5 verlies (73,29 gem)

Geweldige prestaties de afgelopen 2 dagen, 3 finales gespeeld, 2 gewonnen, 3 keer tegen topper Evan Willoughby uitgekomen en 2 keer gewonnen. Robbe eindigt zo op een 2de plaats met 57615 punten en niet meegedaan aan Tour 1-2-3-4 waar hij dus geen punten gescoord heeft. Absolute topprestatie en volgens ons een mooie carrière weggelegd in de Dartswereld. De weg is nog wel lang, de juiste mentaliteit heeft hij, het killerinstinct heeft hij ook, de kalmte die hij kan bewaren en de natuurlijke flow die in hem zitten, zegt mij dat dit aangeboren talent is.

We hebben reeds aan vrij veel goeie darters de vraag gesteld, wat zij voelen van druk op hun arm, de meeste goede spelers weten ons te vertellen dat er geen druk of stress is, dit komt ook overeen met toppers in andere sporten, die ook geen druk voelen en de sport die ze beoefenen gewoon graag doen en nog eens uitzonderlijk goed kunnen, waardoor deze prestaties bijna als vanzelf komen, wat we niet willen zeggen dat alles vanzelf komt, de nodige trainingen en ervaringen dienen uiteraard om tot deze presataties te komen, enkel bij mensen met een talent, gaat het net iets makkelijker dan bij anderen.

Robbe "Op mijn eerste tornooi had ik veel stress maar doordat ik heel veel toernooien heb meegedaan heb ik daar nu geen last meer van, ik heb wel soms een trillende arm na de finale als ik die win maar dat is van de adrenaline"

Bedankt Robbe voor je interview, alvast veel succes nog en we gaan vermoedelijk nog veel plezier beleven aan jouw in de toekomst op welk niveau dan ook.

Artikel door Stijn Vekemans